دروغ چه آثار فردی برای انسان بدنبال دارد؟
آثارفردی دروغ:
1. محروم شدن از نماز شب: و در نتیجه از برکات بزرگ این عبادت محروم می ماند از جمله سعه رزق. کما اینکه امام جعفر صادق(ع) می فرمایند: «به درستی که انسان گاهی دروغ می گوید پس از نماز شب محروم می شود.»
2. روسیاه شدن: که پیامبر اسلام(ص) به حضرت علی(ع) سفارش می کند: «ای علی! از دروغ بپرهیز زیرا که موجب سیاهی صورت می شود و سپس انسان در نزد خدا دروغگو شمرده می شود.»
3. بی آبرویی و رسوایی: در سور بقره آیه 72 به این نکته اشاره شده: «والله مخرج ما کنتم تکتمون». هر جز از نظام هستی با اجزاء دیگر و لوازمش مرتبط هستند دروغگو اگر چیزی را پنهان کند لوازمش را چه کند لذا زود رسوا می شود بر فرض گرگ یوسف(ع) را درید پیراهنش چرا سالم است؟ به خاطر همین است که قرآن می فرماید: «ان الله لا یهدی من هو کاذب کفار» (سوره زمر، آیه 3)
«ان الله لا یهدی من هو مسرف کذاب»(سوره غافر، آیه 28)
و خداوند کاذبان و دروغگویان را هدایت نمی کند و اسباب بی آبرویشان را فراهم می کند.
4. فرشتگان و ملائکه از انسان دور می شوند: بوی گند دروغگو تا عرش می رسد و شخص دروغگو به واسطه دروغ بوی دهانش در قیامت گندیده است. و خداوند وملائکه دروغگو را لعنت می کنند. در حدیثی از امام رضا(ع) آمده است که می فرمایند: «هنگامی که انسان دروغی می گوید فرشته از او دور می شود به اندازه یک میل به خاطر بوی بدی که از او بر می خیزد.»
رسول اکرم(ص) می فرماید: «هرگاه مؤمنی بدون عذر (شرعی) دروغ گوید هفتاد هزار فرشته بر او لعنت می کنند، و از دلش تعفن برآید تا به عرش رسد، و حاملان عرش وی را لعنت کنند و خداوند برای آن دروغ هفتاد زنا بر او نویسد.»
5. دروغ گفتن باعث عدم قبولی بعضی از عبادات می شود: همان گونه که درباره روزه داران آمده است. در حدیثی از امام صادق(ع) است که می فرمایند: «هنگامی که روزه می گیرید زبان را از دروغ حفظ کنید، و چشمان خود را (از نگاه آلوده) فرو گیرید. در واقع حدیث بالا حاکی از آن است که این گونه اعمال از ارزش روزه می کاهد.
5. دروغ گفتن همچنین سبب می شود که برکات الهی از انسان قطع گردد: چنانکه در حدیثی از امام رضا(ع) آمده است که می فرماید: «هنگامی که زمامداران دروغ بگویند باران قطع می شود».
6. دیگر اثر فردی دروغ این است که موجب ضعف ایمان و اعتقاد می شود: چرا که اگر دروغگو به علم و قدرت خداوند وعده های او اعتماد کافی داشته باشد هرگز برای رسیدن به اموال دنیا با تحصیل و جاه و مقام، دروغ نمی گوید و موفقیت خود را در دروغگویی نمی بیند. از فقر نمی ترسد، از پراکنده شدن مردم و بر باد رفتن نفوذ اجتماعی خود هراس ندارد و مقام و قدرت را از سوی خدا می داند و برای حفظ آن به دروغ متوسل نمی شود کما اینکه در حدیثی از امام محمد باقر(ع) آمده است که می فرماید: «از دروغ کناره گیری کنید، چرا که دروغ از ایمان جدا است.» و همچنین می فرمایند: «دروغ خراب کننده ایمان است.»
7. دروغ ضعف شخصیت و عقده و حقارت می آورد: افرادی که گرفتار این ضعف ها هستند، برای پوشاندن ضعف خود متوسل به دروغ می شوند. حضرت رسول اکرم(ص) می فرمایند: «کسی دروغ نمی گوید مگر به خاطر بی ارزش بودن خودش در نزد خویش».
8. دروغ اضطراب و هراس می آورد: در واقع فردی که دروغ می گوید در اضطراب و هراس است که مبادا حرف امروزش با فردا تضاد داشته باشد. پیامبر اکرم(ص) می فرمایند: «راستی آرامش است ولی دروغ هراس است».
9. دروغگو حافظه ندارد و دروغ فراموشی می آورد: امام جعفر صادق(ع) در این زمینه حدیثی فرموده اند که می فرمایند: «از مجازات دروغگو آن است که خداوند فراموشی را بر او مسلط می گرداند.»
10. دروغگو فاسق است: در حقیقت کسی که دروغ می گوید فاسق است به این معنی که از مسیر اطاعت خداوند خارج شده و به سوی معصیت می رود چنانکه خداوند در سوره بقره آیه 197 می فرماید: «جماع و فسوق (دروغ گفتن) و جدال کردن در موقع وظیفه حج باید ترک شود.» که در این آیه شریفه از دروغ به فسوق تعبیر شده است.
و نیز در سوره حجرات آیه 6 «ان جائکم فاسق بنبأ فتبینوا» که در اینجا نیز دروغگو به فاسق تعبیر شده است که اگر فاسقی به شما خبری داد پیش از تحقیق و بررسی نپذیرید که در این آیه از ولید بن عقبه دروغگو تعبیر به فاسق شده است، که در مورد شأن نزول این آیه آمده است که حضرت رسول اکرم(ص) ولید بن عقبه را به سوی قبیله بنی المصطلق روانه می کند تا زکات را از آن قبیله جمع آوری کند اما ولید گمان بد می کند و به نزد ایشان می آید و می گوید که اینان مرتد شده و زکات نمی دهند.
بنابراین از دو آیه بالا معلوم می گردد که دروغ فسق و دروغگو فاسق است.
11. دروغگو ملعون است: دروغگو مورد خشم و غضب خداوند است در سوره نور آیه 7 می فرماید: «ان لعنت الله علیه ان کان من الکاذبین» یعنی لعن خدا بر او باد اگر از دروغگویان باشد.
برگرفته شده از وبلاگ حوزه
- ۹۴/۰۶/۲۱